Herdruk uit 1729 van één van de 16 kaartbladen van de prachtige kaart van het Hoogh-heemraetschap van de uytwaterende sluysen van Kennemerlant ende West-Frieslant (nu Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). Die kaart geeft een schitterend beeld van Noord Holland ten noorden van het IJ zoals het er eind zeventiende eeuw uitzag.
De bestuurders van het hoogheemraadschap gaven in 1660 opdracht aan Jan Janszoon Dou om hun gebied in kaart te brengen. Dou had in 1647, samen met Steven van Broeckhuysen, een 12-bladige kaart gemaakt van het aangrenzende Hoogheemraadschap Rijnland, waar hij als landmeter in dienst was.
De historische kaarten die Dou van beide hoogheemraadschappen maakte worden veelal gezien als het beste dat de Nederlandse waterschapskartering in de zeventiende eeuw heeft opgeleverd. De topografische informatie is zeer gedetailleerd en het graveerwerk is van hoge kwaliteit. De 16 koperplaten van de historische kaart van Kennemerland en West-Friesland werden gegraveerd door Coenraad Dekker en Abraham Deur (die alleen de plaatsnamen graveerde). .
Overigens duurde het na de opdracht van het hoogheemraadschap wel heel erg lang voordat er iets uit Dou’s handen kwam. Na herhaalde aanmaningen en aanvullende betalingen voor de inhuur van hulpkrachten waren de metingen uiteindelijk pas in 1877 klaar.
Drie jaar later (20 jaar na de opdrachtverlening!) werd de kaart in een oplage van 300 stuks gedrukt. Door de grote schaal (ca. 1:31.500) was de complete kaart, dat wil zeggen alle 16 bladen aanelkaar, maar liefst 2,2 bij 1,7 meter. In 1682 werd daarom een wat handzamere versie gedrukt die uit vier bladen bestond en een schaal van ca. 1:60.000 had. In hetzelfde jaar kwam er ook nog een versie op één blad (schaal ca. 1:120.000).
Van de historische kaart van Kennemerland en West-Friesland verschenen in de loop van de jaren diverse herdrukken. Deze uitgave uit 1729 is daar een voorbeeld van. Pas in 1825 liet het hoogheemraadschap een volledig nieuwe kaart maken.
De kaart van Dou is hier te bekijken als overlay in Google Maps.