De Hollandse kust had al sinds de Middeleeuwen regelmatig te maken met afkalving. Bij Egmond waren in 1570 al eens 50 huizen in zee verdwenen als gevolg van de Allerheiligenvloed. Tussen 1665 en 1714 verschoof de kustlijn bij het dorp 70 meter landinwaarts. Bij de Kerstvloed van 1717 was het opnieuw raak: 27 meter voorduin werd weggeslagen, weer verdwenen er huizen in zee en tussen de kerktoren en de rand van het duin resteerde na de storm nog maar 8,5 meter.
Voor de scheepvaart was de hoge, markante toren was een belangrijk markeringspunt. Om de toren te beschermen lieten de Staten van Holland daarom een stelsel van verdedigingswerken aanleggen. Men dekte de voet van het duin af met gevlochten matten van rijshout en daarvóór kwamen rietschermen om het stuifzand vast te houden.
De maatregelen bleken niet afdoende. Eind 1741 was de toren dusdanig ondermijnd dat de helft ervan op het strand stortte. Binnen anderhalf jaar volgde ook het restant. De kaart laat indringend zien hoe de kerktoren destijds bedreigd werd. De illustraties rechtsboven en onder geven de hoofdkaart een derde (ruimtelijke) en een vierde (tijds)dimensie.
Behalve de gelijkenis met veel latere kadastrale kaarten is er nóg een bijzonderheid, namelijk dat een kaart als deze in druk verscheen. Het was een uitgave van Elizabeth Verseyl, die sinds 1702 de uitgeverij van haar overleden man Nicolaas Visscher II bestierde. Overigens gaf zij vaker bijzondere, niet alledaagse kaarten uit. Een ander voorbeeld is de Landkaarte van de Binnen Polder van Slooten en het Middelvelt.
Nadat Andries de Leth in 1720 de uitgeverij van Visscher had overgenomen, kwamen veel van Visschers koperplaten bij een andere uitgever terecht, Petrus Schenk II. Die bracht in 1735 nog een ongewijzigde heruitgave van de kaart op de markt.
Hier is de historische kaart van Egmond aan Zee te bekijken als overlay in Google Maps. Door die overlay meer of minder transparant te maken is mooi te zien dat de kustlijn ook ná het begin van de achttiende eeuw nog flink naar het oosten is opgeschoven.