Kaart van de gorzen van Bonaventura, Mijl, Petershoek en Maasdam
Datering: voor 1600
Originele scan: Nationaal Archief
Kaart uit 1584, met het ontwerp voor het bedijken en droogleggen van het oostelijk deel van de Hoeksche Waard. Het gaat grofweg om de huidige polder Nieuw Bonaventura, drooggelegd in 1593.
Nieuw Bonaventura was een investering van rijke kooplieden uit Dordrecht. De exotisch klinkende naam is Latijn voor ‘goede verwachting’. Blijkbaar hadden de investeerders vertrouwen in een goed rendement. Dat vertrouwen zal gebaseerd zijn op de resultaten van de 80 jaar eerder drooggelegde polder Oud Bonaventura.
Met het droogleggen van de gorzen aan de oostkant van Nieuw Bonaventura startte men in 1600.
Op verschillende plaatsen langs de kreken in het buitendijkse gebied zijn huizen te zien, met de namen van de bewoners. Dat waren waarschijnlijk vissers, die dus al vóór de bedijking en drooglegging een plekje hadden gevonden op de hogere delen van de gorzen.
De kaart is ‘ondertekend’ door Cornelis Jansz, die uit een echte landmetersfamilie kwam. In de toelichting is te lezen dat hij de kaart samen met zijn vader Jan Symonsz maakte. Het is niet ondenkbaar dat bij de metingen ook zijn broer Symon betrokken was.
Hier is de historische kaart te bekijken als overlay in Google Maps. Door de oude kaart meer of minder transparant te maken is prachtig te zien dat de hoofdverkaveling precies volgens plan is uitgevoerd. Ook de (sporen van de) oude, slingerende kreken zijn nog goed herkenbaar in het huidige landschap.