Deze schitterende en rijk gedecoreerde oude kaart van Rotterdam werd gemaakt door cartograaf Johannes de Vou en kunstenaar Romeyn de Hooghe. Algemeen wordt aangenomen dat het meetwerk werd verricht door landmeter en kaarttekenaar Pieter Ancelin.
De opdracht voor het maken van de kaart kwam van het stadsbestuur. Dat wilde een grote, nauwkeurige en decoratieve stadsplattegrond, zonder alle fouten van oudere plattegronden. Maar vóór alles moest het een prestigieus pronkobject worden waarmee de roem van handelsstad Rotterdam ten toon gespreid kon worden.
Het resultaat mocht er zijn: een monumentale (wand)kaart die tegenwoordig wordt beschouwd als één van de absolute hoogtepunten in de Nederlandse cartografie van de zeventiende en achttiende eeuw.
In het midden is een zeer gedetailleerde plattegrond van de stad getekend. Middenonder, binnen het eigenlijke kaartbeeld, zijn mythologische figuren en symbolen afgebeeld, en is ook een verwijzing naar de slavernij te zien.
De onderrand van de kaart wordt gevormd door een fraai stadsgezicht met op de voorgrond een druk bevaren Maas, met ook een paar oorlogsschepen in actie. Links en rechts staan twaalf prachtige gedetailleerde afbeeldingen van gebouwen en locaties in de stad.
Langs de linker- en rechterrand van de kaart, en in de bovenrand, staan de wapens van stedelijke regenten en ambtsdragers. De bovenrand is gereserveerd voor de belangrijkste bestuurders. Hier staan ook het stadswapen van Rotterdam en de wapens van de omliggenden ambachten en heerlijkheden. De hele bovenrand is zeer uitbundig gedecoreerd, met onder meer engelfiguren, leeuwen en guirlandes.