Historische kaart van de Zijpepolder uit 1665, gemaakt door landmeter Jan Dirks Zoutman en Reinier Persijn, die de koperplaat graveerde waarmee de kaart gedrukt werd.
Behalve landmeter was Zoutman ook een gerenommeerd ‘afsetter’: iemand die de in zwart-wit gedrukte kaarten met de hand inkleurde. In die rol werd Zoutman vooral bekend vanwege zijn bijdrage aan de atlas die Laurens van der Hem voor zichzelf liet samenstellen. Voor de Amsterdamse miljonair Van der Hem was alleen het beste goed genoeg.
De Zijpe was eeuwen terug een ondiepe inham van de Noordzee. De eerste pogingen om het wad- en kweldergebied in te dijken, werden al in de veertiende eeuw gedaan, maar die waren tevergeefs.
Onder de naam Nova Roma lanceerde zakenman en renaissanceschilder Jan Scorel halverwege de zestiende eeuw een nieuw en ambitieus plan. Hij maakte een fraaie kaart waarop de Zijpe was ingedijkt en op het nieuwe land alvast zeven dorpen waren ingetekend. Scorel noemde de dorpen naar de zeven hoofdkerken Rome.
Er werd voortvarend begonnen met de uitvoering van Scorel's plan, maar de indijking verliep moeizaam. De Zijpe werd uiteindelijk pas definitief drooggelegd in 1597. Het was de eerste grote droogmakerij in Noord Holland: er ontstond maar liefst 7600 ha nieuw land. Van de opgedane ervaringen werd dankbaar gebruik gemaakt bij de grootschalige inpolderingen in de decennia die volgden: Wieringerwaard (1612), Beemster (1612), Purmer (1623), Wijdewormer (1626), Heerhugowaard (1631) en Schermer (1635).
Hier is de kaart te bekijken als overlay in Google Maps.