Plattegrond van Leeuwarden door Braun en Hogenberg
Datering: ca. 1580
Originele scan: Tresoar
Bewerkte versie van de plattegrond van Leeuwarden uit de Civitates Orbis Terrarum, de stedenatlas die vanaf 1572 in delen werd uitgeven door Frans Hogenberg en Georg Braun in Keulen. De kaart van Leeuwarden stond in deel IV uit 1588.
Het enige verschil tussen deze versie en de plattegrond van Leeuwarden in de atlas van Braun en Hogenberg is dat hier iets verder is ‘ingezoomd’. Daardoor is op deze oude kaart van Leeuwarden wat minder van de omgeving te zien. Het gevolg dáárvan is dat de mensfiguren die Braun en Hogenberg vaak onderaan hun plattegronden tekenden, zijn ‘verdwenen’. Tenslotte is in de 'titel' van deze oude plattegrond van Leeuwarden geen jaartal vermeld. De titel van de kaart in de atlas van Braun en Hogenberg is LEWARDUM. Occidentalis Frisae Opp: 1580.
Frans Hogenberg was van Antwerpen naar Keulen gevlucht en begon daar met het drukken en uitgeven van cartografische producten. De Civitates Orbis Terrarum werd samengesteld door Georg Braun, die de kaarten ook voorzag van commentaren.
De atlas van Braun en Hogenberg groeide uit tot de meest omvangrijke uitgave van plattegronden en illustraties ooit. Alle delen tezamen bevatten 546 kaarten en 363 stadsgezichten van alle belangrijke steden in Europa, Azië, Afrika en Latijns Amerika.
Van kleurendruk was destijds nog (lang) geen sprake. Maar op verzoek (en uiteraard tegen meerprijs) konden de kaarten en afbeeldingen door zogenaamde 'afsetters' worden ingekleurd. Tot in de achttiende eeuw werden de koperplaten van Braun en Hogenberg nog gebruikt voor herdrukken.