Kaart van het Frans/Bataafse legerkamp bij Zeist, gemaakt door Gillis Johannes Le Fèvre de Montigny (1765-1821). De Montigny was militair-ingenieur en examinator van landmeters die een baan ambieerden bij (de voorloper van) het kadaster.
In september 1804 meldde De Montigny de minister van Oorlog dat de Fransen een van hun legerkamp bij Zeist een kaart hadden gemaakt die in zijn ogen "geheel en al onvoldoende” was. Kort daarna vroeg de commandant van het legerkamp hem om nieuwe kaart te maken, die “zowel voor de geschiedenis als tot instructie der militaire schoolen” zou kunnen dienen.
De commandant van het legerkamp was generaal August Frédéric Louis Viesse de Marmont. Die was tevens opperbevelhebber van de Bataafse en Franse troepen in de Bataafse Republiek.
Marmont was ambitieus en eerzuchtig. Volgens eigen zeggen zou hij niet rusten voordat hij “hier het best getrainde leger aller tijden zou bevelen, dat na mij wellicht geëvenaard maar nimmer overtroffen zal worden”. Zijn eerzucht blijkt ook uit een aarden piramide die hij bij het legerkamp liet maken door zijn soldaten. De piramide was bedoeld als een monument dat “de herinnering aan ons verblijf op deze vlakte in de toekomstige eeuwen levend zou houden”.
Marmont vond het dan ook prachtig dat de piramide in de volksmond de “Marmontberg” werd genoemd. Helaas voor hem duurd dat niet lang. Toen koning Lodewijk Napoleon in 1806 een bezoek bracht aan het legerkamp, kreeg de Marmontberg de officiële naam waaronder hij sindsdien bekend staat: “Pyramide van Austerlitz”. Daarmee werd verwezen naar de ‘Slag bij Austerlitz’ (nu Slavkov in Tsjechië) op 2 december 1805. In die door Napoleon gewonnen veldslag hadden ook troepen van generaal Marmont meegevochten.
De Montigny kreeg op 13 oktober 1804 toestemming “om het camp bij Zeyst met de meeste mogelijke naauwkeurigheid” op te meten en de kaart “op ene bekwame en duidelijke schaal te vervaardigen”. Vier maanden later was de kaart klaar. Marmont vond het resultaat zó mooi dat hij besloot dat de kaart in gedrukte vorm moest worden uitgegeven. De daarvoor benodigde kopergravure werd gemaakt door C. Van Baarsel en de kaart werd gedrukt en uitgegeven door Covens en Mortier.
Hier is de kaart te bekijken als overlay in Google Maps, én vindt u meer informatie over de kaart (met onder meer een link naar een uitgebreid artikel over de kaart in het tijdschrift Caert Thresoor).