Deze historische kaart werd gemaakt vanwege de inpoldering van het IJ en de aanleg van het Noordzeekanaal. In 1865 begon men in de duinen tussen Velsen en de Noordzee met de graafwerkzaamheden voor het kanaal, dat 11 jaar later, op 1 november 1876, werd geopend door koning Willem III.
Het op de kaart afgebeelde gebied werd door de Inlaagse Dijk beschermd tegen het water van het IJ. Die dijk was ooit onderdeel van de Spaarndammerdijk.
Na de Sint-Elisabethsvloed van 1421, waarbij het land tot bij Leiden onder water kwam te staan, besloot men de Spaarndammerdijk te verhogen en te verkorten. Daardoor was het op de kaart afgebeelde gebied buitendijks komen te liggen. De oude dijk rond het gebied werd hersteld en vormde sindsdien een lage zomerdijk. Zo kon de Inlaag een deel van het jaar toch nog worden gebruikt voor beweiding. Tot 1879 werd de buitendijkse polder bemalen door windmolen 'De Dolle Hond', daarna door een stoomgemaal.
De benamingen in de kavels maken de historische kaart van de Inlaag extra intrigerend. Een paar voorbeelden: Kleine Papenland, Grote Papenland, Meester Jan, De Kater, Grootje Witteman, Amsterdammerland, Morgen aan den Molenplank, Morgen van Haasje, de Koek over de Watering, etc.
De historische kaart van de Inlaag is hier te bekijken als overlay in google Maps.