Deze prachtige oude kaart van Rotterdam is een belangrijke en zeer waardevolle bron van kennis over Rotterdam. De kaart toont de stad aan de vooravond van de ingrijpende veranderingen die ze in het vervolg van de negentiende eeuw zou ondergaan. Het is bovendien de eerste kaart van Rotterdam die gebaseerd is op metingen door het Kadaster. De oprichting daarvan in 1832 leidde tot een revolutionaire verbetering van de nauwkeurigheid van kaarten.
Op de kaart zijn zeer veel straten, stegen en wateren, openbare gebouwen, bedrijven en buitenplaatsen weergegeven. In de binnenstad zijn, afgezien van de in de legenda vermelde gebouwen, alleen de kadastrale percelen aangegeven, en niet welk gedeelte bebouwd is. Wellicht beschikte men nog niet over de daarvoor benodigde gegevens. Los daarvan zou het vanwege de zeer dichte bebouwing in de binnenstad waarschijnlijk druktechnisch ook niet goed mogelijk zijn om de afzonderlijke panden weer te geven.
Buiten de singels, waar de bebouwing veel minder dicht was, is het grondgebruik veel gedetailleerder weergegeven. Met name van de tuinaanleg wordt een mooi beeld gegeven.
Sinds de kaart van Rotterdam van Andries Munro uit 1800 is de stad behoorlijk uitgebreid. In 1816 was bijvoorbeeld de gemeente Cool geannexeerd. West-Blommersdijk en Oost-Blommersdijk en Rubroek verschenen nu voor het eerst op een plattegrond van Rotterdam. Maar die uitbreiding van de stad in noordelijke richting, langs de Schie, was (nog) geen aanleiding om het kaartblad te vergroten: er is gekozen voor een soort 'inzetkaartje', linksboven op de hoofdkaart.