Deze schitterende oude kaart van Rotterdam is waarschijnlijk de meest weelderige plattegrond van Rotterdam die ooit gemaakt is. De versieringen op de kaart in de vorm van ornamenten en cartouches staan bol van symboliek. Verwijzingen naar de slavenhandel zijn ook prominent aanwezig.
De kaart is uitgegeven door Jacobus Allard in Amsterdam. Van dezelfde kaart bestaan ook exemplaren van andere uitgevers, waaronder Covens. Die kochten van hun collega-uitgever dan de koperplaten waarmee de oude kaarten werden afgedrukt, poetsten de naam van die uitgever weg en graveerden hun eigen naam erin.
Soms werden de koperplaten ook aangepast aan de actuele stedenbouwkundige situatie. Maar heel vaak liet men dat ook achterwege, met als gevolg dat de kaarten op het moment van uitgave behoorlijk verouderd waren. Dat was voor de klanten geen probleem: die kochten de kaarten vooral als wandversiering. Een actueel beeld van de stad was dus ondergeschikt aan het het decoratieve aspect.
Rond 1650 telde Rotterdam ongeveer 30.000 inwoners. In 1695 was dat aantal met 50% gegroeid tot zo'n 45.000. Daarmee was Rotterdam de tweede stad van Nederland geworden, na Amsterdam.